Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

Stuurbreedte racefiets bepalen

Stuurbreedte racefiets?

De naam zegt het eigenlijk al, maar de stuurbreedte van de racefiets geeft aan hoe breed het stuur is. Dat racefietsen geleverd kunnen worden met verschillende stuurbreedtes, is misschien nieuw voor je, maar het is daardoor niet minder belangrijk.

Hoe bepaal je de stuurbreedte

De stuurbreedte van racefietsen wordt bepaald aan de hand van het postuur van de (toekomstige) eigenaar. Gangbare stuurbreedtes in de mannen fietswereld zijn 38, 40 en 42 centimeter. Vrouwen zijn over het algemeen wat smaller gebouwd dan mannen, waardoor de smalste vrouwen vaak met te brede sturen fietsten. Sommige fabrikanten hebben daarom ook de stuurbreedte van 36 centimeter aan hun assortiment hebben toegevoegd.

Bekijk hieronder de geadviseerde stuurbreedte voor jouw postuur.

Postuur Heren Dames
Breed postuur 42cm 40cm
Normaal postuur 40cm 38cm
Smal postuur 38cm 36cm

Naast de stuurbreedte die smaller kan worden gemaakt op een damesfiets, zijn er ook modellen verkrijgbaar waarbij de kromming van het stuur wat korter is (drop & reach korter). Dit kan er voor zorgen dat je gemakkelijker bij je remmen kunt en comfortabeler kunt fietsen.

Bekijk het volledige aanbod racefiets sturen bij bol.com.

Stuurvoorbouw heren- vs. damesracefiets

Heren hebben over het algemeen een langer bovenlijf dan dames, vandaar ook dat de bovenbuizen van herenframes over het algemeen wat meer lengte hebben. Mocht je een heren racefiets hebben, of een dames racefiets waarbij je het idee hebt dat je te ver voorover moet buigen, zou je eens kunnen kijken naar de stuurvoorbouw. Dit wordt ook wel stuurpen genoemd. De stuurvoorbouw op een herenfiets is normaal gezien 100-130 mm. Er zijn al stuurvoorbouwen verkrijgbaar vanaf 50 mm. Een kortere stuurvoorbouw kan dus al een framemaat corrigeren. Let wel op; hoe korter je stuurvoorbouw, hoe nerveuzer je fiets reageert op stuurbewegingen.

De stuurbreedte en de stuurvoorbouw kunnen dus onafhankelijk van elkaar worden afgesteld.

© Copyright 2015
LadyCycle