Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

Dames Racefiets afstellen

Je hebt een goede racefiets gekocht, nu gaat het meten en uitproberen pas echt beginnen! Uiteraard zijn er een aantal basisbeginselen voor het afstellen van je racefiets, maar jouw ideale afstelling is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Mogelijkheden tot afstellen

Dat je je zadel in hoogte kon verstellen, dat is waarschijnlijk niets nieuws voor je, maar hoe moet je welke onderdelen van je dames racefiets afstellen?

  • Zadelhoogte – Bepaal de zadelhoogte aan de hand van je beenlengte. In de ideale positie blijft je knie lichtgebogen als je met de bal van je voet op de onderste trapper staat.
  • Stuurhoogte – Normaal gezien staat je stuur een aantal centimeters lager dan je zadel, zodat je een aerodynamische houding kunt aannemen. Vrouwen zitten over het algemeen comfortabeler op hun fiets, wanneer het stuur net een paar centimeter hoger staat dan men voor de mannen zou doen.
  • Zadelpositie – Het puntje omhoog of juist omlaag? Zoek een zitpositie die zo comfortabel mogelijk is, maar tegelijkertijd ook zo aerodynamisch mogelijk is
  • Afstand tussen zadel en stuur – Kun je afstellen met je zadel, maar ook met de stuurpen, ook wel stuurvoorbouw genoemd. Deze afstand is afhankelijk van de lengte van je bovenlijf en je persoonlijke voorkeur. Stuurvoorbouwen waren standaard 100-130 millimeter maar zijn tegenwoordig ook vanaf 50mm verkrijgbaar.
  • Schoenplaatjes – Wil je gemakkelijk in- en uit klikken, of wil je meer zekerheid dat je schoen in het plaatje blijft zitten?

© Copyright 2015
LadyCycle