Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

Shimano Groepen

Shimano Schakelgroepen

Shimano groepen zijn de populairste onder de crankstellen voor racefietsen. Zoals je wellicht al hebt gelezen verschilt de kwaliteit en prijs afhankelijk van de groep die je kiest. De Shimano 2200, ook wel Claris genoemd, is de laagste in kwaliteit, gevolgd door Sora. Shimano Tiagra is het crankstel dat wordt aanbevolen als minimum voor een serieuze fietser, terwijl de 105 groepen als goed worden bestempeld. Voor de echt serieuze fietsers worden de groepen Ultegra of Dura Ace aanbevolen.

Shimano Claris

Een groep die alleen wordt aanbevolen wanneer je beperkt wordt in je budget, maar toch wilt onderzoeken of het racefietsen je ligt. Over het algemeen schakelt de Shimano Claris niet zo zuiver en gaat deze ook niet zo lang mee.

Shimano Sora

De Shimano Sora is de laagste groep die is uitgerust met shifters die met de wijsvinger bediend kunnen worden. Deze groep schakelt al een stuk soepeler dan de Claris groepen.

Shimano Tiagra

De Shimano Tiagra wordt bestempeld als het degelijke instapmodel crankstel voor de serieuze, maar nog wel beginnende fietser. Met dit crankstel kun je elke fietstocht aan, van het vlakke Nederland tot de mooiste bergen in de Alpen!

Shimano 105 groep

De Shimano 105 groep is van goede kwaliteit en duurzaam in gebruik, voor de sportieve fietser. Hij schakelt een stuk zuiverder dan de lagere groepen (bijvoorbeeld de Tiagra groepen), maar doet onder normale omstandigheden niet veel onder voor de Ultegra groepen. Wel is de 105 groep wat zwaarder en zal hij onder grote druk minder zuiver schakelen dan de Ultegra of Dura Ace.

Shimano Ultegra

De Ultegra groepen van Shimano zijn van zeer goede kwaliteit, welke je voornamelijk uitbetaald ziet in het gewicht en de zuiverheid van schakelen. Daarnaast gaat hij wat langer mee. De Ultegra is het laagste model waarin elektronisch schakelen mogelijk is, maar je kunt ook gewoon kiezen voor de mechanische uitvoering.

Shimano Dura Ace

Het Dura Ace model is het top of the line model schakelgroep van Shimano. Deze groep is superlicht en schakelt extreem precies.

Dubbel, Triple of Compact groepen

De dubbel was vroeger de enige keuze en is daarom de klassieke keuze. De triple is er later bij gekomen om een groter bereik aan zogenaamde kransjes. Hierdoor heb je een groter bereik, wat ervoor zorgt dat je lichter berg op kunt trappen. Groot nadeel aan de triple is dat de ketting vaak wat sneller slijt. De Shimano compact groep is er later bij gekomen en combineert de beste eigenschappen van de dubbel en de triple. Deze groep heeft namelijk een iets groter bereik, maar gebruikt maar twee bladen voor.

© Copyright 2015
LadyCycle