Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

Crankstel en Schakelgroepen

Bij het kopen van je racefiets is het type crankstel, ook wel schakelgroep genoemd, een goede indicatie voor de kwaliteit van de afmontage ven je racefiets. Een crankstel bestaat uit het trapstel (dus: de derailleurs, ketting, tandwielen en cranks), de remmen en de rem-/schakelgrepen. Wat zijn de voordelen van kwalitatieve en duurdere schakelgroepen ten opzichte van de goedkopere?

Kwaliteit van schakelgroepen

Kwaliteit van het crankstel uit zich in een aantal zaken. Ten eerste is een goede crankstel vaak een stuk lichter dan de goedkopere varianten. Hoe lichter het crankstel, hoe minder de fiets ook in zijn totaliteit weegt en dat betekent dat je gemakkelijker fietst. Daarnaast schakel je over het algemeen gemakkelijker met betere schakelgroepen en gaan ze bovendien langer mee. Hoger fietscomfort en op de lange termijn vaak een betere investering.

Merken crankstellen racefiets

Veel gebruikte schakelgroepen zijn van de merken Shimano en Campagnolo. Daarnaast is SRAM ook een opkomend merk. Per merk zijn er verschillende series beschikbaar. Hieronder een overzicht van de verschillende series per merk (oplopend in kwaliteit).

  • Shimano groepen: 2200/2300 (Claris) > Sora > Tiagra > 105 > Ultegra > Dura Ace
  • Campagnolo groepen: Xenon > Mirage > Veloce > Centaur > Chorus > Record > Super Record
  • SRAM groepen: Rival > Force > Red

Wanneer je serieus wilt gaan fietsen, is het aan te raden om minimaal voor een Shimano Tiagra of een Campagnolo Mirage groep te kiezen.

© Copyright 2015
LadyCycle