Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

Fietsschoenen

De beginnende fietsster heeft vaak geen speciale fietsschoenen. Vaak begint men met normale sportschoenen, via het aangepaste pedaal kunnen de schoenen worden vastgesnoerd, daarmee wordt ervoor gezorgd dat de voet niet doorschiet wanneer er veel kracht wordt gezet.

Fietsschoenen met kliksysteem

Fietsschoenen met kliksysteem kopen
Fietsschoenen met kliksysteem

De meeste mensen weten wel dat er speciale (dames) fietsschoenen zijn die je door de plaatjes aan de onderkant kunt vastklikken op speciale pedalen (bijvoorbeeld met een SPD-SL of een Look kliksysteem). Het grote voordeel van deze speciale fietsschoenen en het kliksysteem is dat het trappen minder kracht kost. Normaal gezien komt alle kracht van het been dat de neergaande beweging maakt tijdens het trappen. Met klikpedalen, profiteert het neergaande been ook van de opgaande beweging van het andere been, de schoen zit immers vast aan het pedaal.

Dat de schoen vastzit aan het pedaal is precies de oorzaak dat veel mensen en met name vrouwen, de eerste keren wat angstig zijn om met speciale fietsschoenen en klikpedalen te fietsen. Veel mensen zijn dan ook in hun eerste ritjes wel eens op knullige wijze ten val gekomen, omdat de schoenen niet los klikten.

Hoe werken fietsschoenen met kliksysteem?

Opstappen is eigenlijk heel eenvoudig:

  1. Zorg ervoor dat de trapper waar je het eerst in wilt klikken, beneden staat. Op deze manier kun je kracht zetten op het pedaal zonder dat je meteen wegfietst.
  2. Plaats de voorkant van het plaatje onder je schoen (ongeveer rond de bal van je voet) boven het pedaal en zet hier wat kracht op.
  3. Als het goed is schiet je voet nu in het pedaal. Zo niet, kan het zijn dat je net niet goed boven het pedaal zit, probeer met je voet te voelen waar je in kunt klikken en geef opnieuw wat druk, totdat je een klik hoort.
  4. Zet je af met je andere voet en plaats ook deze voet boven het pedaal, zet wat kracht totdat je vastklikt.

Afstappen is misschien nog wel eenvoudiger. Beweeg de achterkant van de voet naar buiten en je voet klikt los. Je kunt je fietspedalen afstellen waardoor in- en uitklikken gemakkelijker of juist minder makkelijk gaat.

Fietsschoenen voor Dames, tips bij de aankoop

Op de markt zijn speciale fietsschoenen voor dames te koop. Over het algemeen zullen deze modellen wat smaller vallen en natuurlijk ook iets vrouwelijker ogen dan heren fietsschoenen. Heb je last van brede voeten of een hoge wreef, staar je dan niet blind op het aanbod fietsschoenen voor dames, maar kies voor wielerschoenen uit het herenassortiment, deze zullen waarschijnlijk een stuk beter zitten.

De pasvorm van de fietsschoen is erg belangrijk. Let er op dat de schoen voldoende ruimte heeft rond de bal van je voet. Op dat punt zul je de meeste kracht zetten, dus als hij daar te krap zit, zal dit niet erg comfortabel fietsen. Ook de lengte van de schoen is belangrijk en is anders dan bij andere schoenen. In fietsschoenen wikkel je je voeten niet af, dus heb je ook weinig extra ruimte nodig. Twee tot drie millimeter is voldoende.

De manier van dichtmaken van de fietsschoen is ook belangrijk. Veel voorkomende methodes zijn hier klittenband of gespen. Wanneer de schoen wordt dichtgemaakt, mag er geen extra druk op de voet ontstaan. Over het algemeen worden gespen aangeraden, omdat deze beter sluiten en bovendien een langere levensduur hebben.

De stevigheid van de fietsschoen is ook een punt dat aandacht verdient bij het uitzoeken ervan. De hiel moet goed gefixeerd zitten in de schoen, zonder pijn te doen. Daarnaast het is het de bedoeling dat de schoen stevig is, en niet te gemakkelijk buigt.

Let ook even goed op welk kliksyteem er onder je schoenen past. Het SPD SL kliksysteem, of het systeem van Look, zijn het meest gebruikelijk. Koop je fietschoenen met het verkeerde systeem? Dan passen ze helaas niet op je pedalen!

De aanbevelingen van LadyCycle.nl voor goede dames fietsschoenen

Shimano Dames Racefietsschoenen Zwart

Shimano Dames Raceschoenen Wit

Bekijk het assortiment fietsschoenen voor dames bij bol.com
Bekijk het assortiment fietsschoenen voor dames bij Decathlon

Welke kleding en items heb je verder nog nodig? Check snel of jouw outfit compleet is met de checklist dames fietskleding!

© Copyright 2015
LadyCycle