Alles voor Vrouwen die van Fietsen houden

januari 2015

Zadelpijn?!

Zadelpijn is een bekend fenomeen, zowel onder de mannelijke wielrenners als onder de vrouwelijke fietssters. Er zijn verschillende boeken over geschreven, zoals het boek “Zadelpijn en ander damesleed” van Liza van Sambeek, dat zelfs is verfilmd.

Zadelpijn kan een behoorlijke drempel zijn om te starten met wielrennen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een bekende uitdrukking en in het geval van zadelpijn geen speld tussen te krijgen. Helaas is het volledig voorkomen van zadelpijn niet zo erg gemakkelijk. Zeker wanneer je begint met fietsen, ontkom je er eigenlijk niet aan. Je lichaam moet wennen aan de houding en aan het zitten op het harde zadel.

Wat kun je doen tegen zadelpijn?

Natuurlijk kun je wel wat doen om de hoeveelheid zadelpijn te minimaliseren. Natuurlijk is het sowieso verstandig om het racefietsen rustig op te bouwen, maar helpt ook om rustig te wennen aan de fiets en de houding. Luister naar je lichaam en start met korte rondes.

Daarnaast zal een goede fietsbroek met zeem ook helpen om comfortabeler te zitten. Wellicht ten overvloede maar wanneer je een normale onderbroek of string onder je fietsbroek draagt, neemt de kans op zadelpjin significant toe. Dus dames, vergeet de onderbroek en trek direct je fietsbroek aan!

Een speciaal dameszadel, afgemeten op de breedte van jouw zitbotjes, kan ook comfort verhogend werken.

Maximumsnelheid Fiets?

Op 6 januari kwam het bericht de wereld in dat de er een advies voor maximumsnelheid op fietspaden in Nederland is gegeven. Dit alles naar aanleiding van de speed pedelec die snel in populariteit stijgt. Met deze fiets, een kruising tussen een elektrische fiets en een snorfiets, kunnen gemakkelijk snelheden boven de 40 km/u behaald worden. Het verschil in snelheid tussen dit soort fietsen en de stadsfiets zoals een omafiets is daardoor zo groot geworden, dat het gevaarlijk wordt.

Speed Pedelec
De Speed Pedelec haalt gemakkelijk snelheden boven 40 km/u

Het advies voor de maximumsnelheid is gesteld op 25 kilometer per uur. Dat lijkt natuurlijk een mooie grens, maar de vraag is natuurlijk hoe dit vanuit de overheid gehandhaafd gaat worden. Een fietscomputer of andere snelheidsmeter is vaak een leuke gadget op de fiets, maar dit is (nog?) niet verplicht. Bovendien is het niet erg aannemelijk dat er op fietspaden flitspalen komen te staan, omdat het financieel gezien lastig rond te rekenen is. Boetes voor een snelheidsovertreding van 1 km/u zullen waarschijnlijk niet snel gegeven worden en natuurlijk weinig opleveren voor de staatskas.

Het vermoeden is dat veel racefietsers maar wat graag gebruik van maken van deze geadviseerde maximumsnelheid door op de weg te gaan fietsen, zodat ze niet meer om stadsfietsers heen hoeven. Op dit moment mogen de snelle fietsers onder ons er namelijk niet voor kiezen om op de normale weg te fietsen.

© Copyright 2015
LadyCycle